I home
      I reisverhalen
      I congo
      I matonge
      I memisa
      I helpende handen
      I flandrien
      I literatuur
      I links
      I contact

Waarom per fiets?

Fietsen is een fantastische vorm van reizen. Langzaam zie je het landschap en de mensen veranderen. Zo weet je heel goed waar je vandaan komt, dat maakt dat de cultuurschok beperkt blijft. Je staat ook heel dicht bij de plaatselijke bevolking. Alleen al door je toegankelijkheid; niets in de handen – niets in de mouwen, gewoon een man op een fiets. Even stoppen voor een praatje, zo gepiept!  Je passeert niet alleen de grote steden, maar ook de kleinste dorpjes, soms is er in geen jaren nog een westerling gepasseerd. En natuurlijk blijft de ecologische voetafdruk binnen de perken.

Zwoegend op de pedalen in een desolaat maar indrukwekkend woestijnlandschap, de zon schroeit het aangezicht. Beekjes zweet gutsen over een steeds gespierder wordend lichaam . De wind waait door het haar, het zand schuurt de benen. Het fysiek gevecht met de elementen aangaan. Achter elke bocht schuilt een nieuwe ontdekking… Zaaaaalig!

Enkele uitspraken van fietsreizigers waar ik me volledig kan in vinden:

-
 ‘Vliegen is juist het ontbreken van reizen’

-
 ‘De toerist weet niet waar hij vandaan komt, de reiziger niet waar hij naar toe gaat…’

Jeroen in een notendop

2 maart 1977, journalist van opleiding, Molenbeek, columns Overkant, 5-hoek, reportages Palestina voor VlaamsPalestianKomitee en Indymedia, deelname aan vredesmissie naar Irak, olijfplukcampagne in Palestina,  cycling4peace: bijna 8 maanden durende fietstocht doorheen het Midden-Oosten, medewerker (communicatie & research) Vlaams volksvertegenwoordiger Joris Vandenbroucke, stadsgids BrukselBinnensteBuiten.